Lehrstuhl für Neurobiologie und Genetik

Start des EU-geförderten Projektes CinChron am 01.06.2018

01.06.2018

Das EU-geförderte Horizon 2020 Projekt CinChron ist am 01.06.2018 gestartet

Mit dem Projekt CinChron  konnte ein neues EU-gefördertes Projekt eingeworben werden, das am 01.06.2018 gestartet wurde und eine Laufzeit von 48 Monaten haben wird.

Der Lehrstuhl ist an diesem Projekt mit den folgenden beiden Teilprojekten beteiligt:

ESR 6
    Title: Temperature compensation and the D. ezoana clock
    Supervisor: Prof Charlotte Helfrich-Foerster

Objectives: To discover the role played by the circadian clock in night-length measurement and induction of diapause in the northern European fruifly D. ezoana. The role and distribution of clock proteins and relevant clock-related neuropeptides will be studied under different photoperiodic and temperature conditions and mutagenesis (CRISPR/Cas9) of canonical clock genes will be used to examine whether clock genes measure night-length (which mediates diapause).

ESR 7
    Title: Seasonal clock in pea aphids
    PhD student: Francesca Sara Colizzi
    Supervisor: Prof Charlotte Helfrich-Foerster

Objectives: To discover the role played by the circadian clock in the induction of diapause in the pea aphid Acyrthosiphon pisum. Circadian behaviour will be characterised as will neuronal clock gene expression both temporally and spatially. CRISPR/Cas9 mutagenesis will be used to investigate whether clock mutations disrupt diapause.

Lehrstuhl für Neurobiologie und Genetik

Hubland Süd, Geb. B1 Hubland Nord, Geb. 32 Julius-von-Sachs-Platz 2 Fabrikschleichach Hubland Süd, Geb. B2 Campus Medizin